Afgelopen zaterdag bezochten de leden van de politieke partij Confederatie Vrijheid en Onafhankelijkheid de prachtige stad Krakau. Dit is één van vele steden die door deze partij tijdens de zomertour bezocht worden. Een van mijn favoriete Tweede Kamerleden Grzegorz Braun (die niet zwichtte onder de druk om tijdens de debatten in de planaire zaal een mondkapje te dragen, waarvoor hij meerdere keren uit de Tweede Kamer weggestuurd werd zonder de mogelijkheid om aan het debat deel te nemen) zei keiharde worden over de huidig regering: ‘Jullie hebben te maken met misdadigers’. Tevens riep hij de Poolse burgers op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

In het begin begroette hij alle vrije Poolse burgers en de deelnemers van de Vrijheidsmars die in Katowice plaatsvond. Hieronder vind je de samenvatting van zijn toespraak.

‘Wij hebben een gezamenlijk doel: soeverein Polen met vrije burgers’ riep Grzegorz Braun in het begin. Zijn partij samen met andere vrije Poolse burgers willen medische apartheid in Polen of waar dan ook in de wereld. Volgens hem is dit is een uitlokking van of medeplichtigheid aan een strafbaar feit. ‘Dus als de Minister van Ziekte en Plotselinge Dood Niedzielski samen met verschillende krankzinnige wetenschappers uit de pseudo-medische raad met een medische apartheid dreigt, moeten jullie bewust zijn dat jullie te maken hebben met misdadigers’, benadrukte bij verder in zijn accurate en beschrijvende toespraak. Grzegorz Braun is hierom bekend. Met de Minister van Ziekte en Plotselinge Dood bedoelt hij de Minister van Volksgezondheid uiteraard. Verder in zijn kleurrijke woorden riep hij op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij vroeg het expliciet aan de Poolse ondernemers, zoals de horeca-eigenaren en sportscholen.

‘En de scholen? En de kinderen, die een object zijn van een medisch experiment?. Een medisch experiment dat uitgevoerd wordt op kinderen en zuigelingen. Dus hoe zit het met hen?’. Hij stelde een schoolstaking voor. ‘De eerste schoolstaking in de Poolse geschiedenis, die ervoor moet zorgen dat kinderen normaal kunnen leren en leraren normaal les kunnen geven. En de ouders normaal hun kinderen naar school kunnen brengen en van school op kunnen halen. Daarom roep ik op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik dring erop aan om niet deel te nemen aan deze misdaad (…).’

En verder zegt hij iets heel interessants. Het gaat om de vergelijking tussen nu en het communistische regime.

Tijdens het communistische regime was alles simpeler, alles was duidelijker in zijn brutaliteit. Tegenwoordig houden de Polen zichzelf voor de gek omdat de documenten het Poolse wapen dragen. Zelfs Jaruzelski, Stalin of Hitler hebben dit niet gedaan. (…) Ik roep op tot een schoolstaking en burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit is onze enige kans en hoop. (…) Ik hoop dat we covid-proces van Neurenberg zullen meemaken’.

Met ‘documenten voorzien van het Poolse wapen’ bedoelt hij alle wetsvoorstellen en decreten die de afgelopen 1,5 jaar werden uitgevaardigd.