De Holocaust is zonder twijfel een voorbeeld van georganiseerde genocide. Het is helaas niet helemaal mogelijk om precieze aantallen aan te geven hoeveel mensen gedood zijn als gevolg van de Nazi-Duitsland politiek. Er zijn te weinig of vrijwel geen documenten die het exacte aantal gedode mensen zouden kunnen aantonen. Ik heb mijn best gedaan en het internet doorgespit op zoek naar indicatieve getallen.

De Holocaust was een door de staat gepland en betaald proces van vervolging op miljoenen mensen, die volgens het nazi-regime niet tot de hogere en zuivere ras behoorden. De nazi’s, die in januari 1933 in Duitsland aan de macht kwamen, wilden een raciaal zuivere staat creëren. Er waren voornamelijk de joden, die als ‘inferieur’ beschouwd werden en volgens de toenmalige Duitse autoriteiten een bedreiging vormden voor de zogenaamde Duitse raciale gemeenschap.

Tijdens de Holocaust werden tevens andere groepen het doelwit van de nazi’s vanwege hun vermeende raciale en biologische inferioriteit. Het waren de Slavische volken (zoals Polen en Russen), de zigeuners, de gehandicapte Duitsers. Andere groepen werden vervolgd om politieke, ideologische en gedragsredenen, waaronder communisten, socialisten, Jehovah’s Getuigen en homoseksuelen. Het is ook belangrijk hier aan toe te voegen dat de Duitse autoriteiten het vermoorden van kinderen van de ongewenste groepen steunden. Daarom waren de kinderen buitengewoon kwetsbaar, vooral de joodse en Poolse kinderen. Het Duitse regime kende geen genade.

Om de omvang van de slachtoffers zo nauwkeurig mogelijk in te kunnen schatten, vertrouwen de historici, de joodse organisaties en overheidsinstanties op de statistieken in verschillende soorten registers, die opgestelde werden in de jaren 1940, zoals bevolkingstellingen, demografische onderzoeken en de verworven archieven van de Duitsers en Asmogendheden. Als er nieuwe documenten aan het licht worden gebracht, worden de schattingen van de Holocaust slachtoffers aangepast.

Het is ok van belang om in gedachten te houden dat er geen grote dodenlijst ter wereld is. De onderstaande lijst met getallen is momenteel de meest nauwkeurige. Hij bevat het aantal burgerlijke slachtoffers en gevangengenomen soldaten.

 • Joden – tussen 5-6 mln
 • Sovjet burgers – ongeveer 7 mln, waarvan 1,3 mln joden die al bij het aantal van de joodse slachtoffers opgeteld zijn
 • Sovjet krijgsgevangenen – ongeveer 3 mln
 • Poolse burgers – ongeveer 1,8 mln
 • Servische burgers (in Kroatië, Bosnië en Herzegovina) – 312.000
 • Gehandicapten – tot 250.000
 • Zigeuners – tot 250.000
 • Jehovah’s Getuigen – 1900
 • Criminele delicten en de zogenaamde asociale burgers – ongeveer 70.000
 • Duitse politieke gevangenen en leden van de verzetsbeweging in de bezette gebieden – onbekend
 • Homoseksuelen – tussen honderden en duizenden